27 Окт 2021

voo7KKIKFXw

31 октября 2021 года, в Неделю 19-ую по Пятидесятнице, Православная Церковь вспоминает преподобного Иосифа Волоцкого, прославившегося не только своими богословскими трудами, но и тем, что воспитал в своей обители целую плеяду иноков-подвижников.

В этот день во временном храме прихода, освященного в честь святых преподобных Кирилла и Марии Радонежских будут отслужены Божественная Литургия (начало в 8.00) и Вечерня с чтением Акафиста небесному покровителю прихода – святому праведному Симеону Верхотурскому (начало в 16.00).

Приглашаем всех присоединиться к общей молитве!

Точная дата рождения преподобного Иосифа Волоцкого, в миру Иоанна Санина, неизвестна, но большинство источников указывают на 14 ноября 1439/1440 гг. Родился будущий угодник Божий в с. Язвище-Покровское близ Волока Ламского.

В возрасте 7 лет отрок Иоанн был отдан своими благочестивыми родителями в Волоколамский Крестовоздвиженский монастырь на обучение грамоте. За 2 года Иоанн так хорошо научился читать церковные книги, что стал монастырским чтецов.

В 20 лет он ушел в Тверской Саввин, а после в Боровский монастырь, где был пострижен в монашество с именем Иосиф.

В полном послушании у преподобного Пафнутия Иосиф провел 17 лет. По преставлении своего старца был поставлен игуменом Боровского монастыря. Движимый заботой о спасении братии, Иосиф попытался ввести в обители общежительный устав, однако встретил сопротивление иноков. Тогда он отправиться в паломничество по русским святыням, где его особенно впечатлили устои Кирилло-Белозерского монастыря. Но встретив вновь нежелание принять строгий устав, ушел в Волоколамск, где с помощью брата великого московского князя Ивана III Волоцкого князя Бориса Васильевича основал в 1479 году свою обитель в честь Успения Богородицы. Там же преподобный и ввел самое строгое общежитие, написав для иноков свой Устав. Обитель росла и благоустраивалась. Был построен прекрасный собор, расписанный Дионисием с сыновьями. Монастырь стал замечательной иноческой школой, воспитавшей немало подвижников. Постриженники Волоколамского монастыря на протяжении ХV века занимали важнейшие церковные кафедры, преданно служа Русской Церкви и поддерживания объединительную политику московских государей.

Также святой решительно разоблачал еретиков, был автором многих богословских посланий. Отошел ко Господу преподобный 9 сентября 1515 г. и был погребен близ алтаря Успенского храма своей обители, там же и были обретены его мощи 31 октября 2001 г., во время Всенощное бдения под день его памяти.

Тропарь, глас 5:
Я́ко по́стников удобре́ние и отце́в красоту́,/ ми́лости пода́теля, разсужде́ния свети́льника,/ вси ве́рнии соше́дшеся восхва́лим,/ кро́тости учи́теля, и ересе́й посрами́теля,/ прему́драго Ио́сифа, Росси́йскую звезду́,/ моля́щася Го́споду,// поми́ловатися душа́м на́шим.
Кондак, глас 8:
Жития́ треволне́ния и мяте́ж мирски́й,/ и стра́стная взыгра́ния в ничто́же вмени́в,/ пусты́нный граждани́н показа́лся еси́,/ мно́гих быв наста́вник, Ио́сифе преподо́бне,/ мона́хов собра́тель, и моле́бник ве́рен,/ чистоты́ рачи́тель.// Моли́ Христа́ Бо́га, спасти́ся душа́м на́шим.
Молитва:
О вели́кий наста́вниче, ревни́телю и учи́телю Правосла́вныя ве́ры, свя́те прему́дре Ио́сифе! Приими́ моле́ние нас, гре́шных, тебе́ приноси́мое, и те́плым предста́тельством умоли́ в Тро́ице сла́вимаго Бо́га, да ниспосле́т бога́тыя Своя́ ми́лости нам, гре́шным, да утверди́т во Свято́й Свое́й Правосла́вней Це́ркви пра́вую ве́ру и благоче́стие: па́стырем ея́ да пода́ст святу́ю ре́вность о спасе́нии слове́снаго ста́да, я́ко да ве́рующих соблюду́т, неве́рующих же и отпа́дших от и́стинныя ве́ры вразумя́т и обратя́т. Нам же всем испроси́ вся благопотре́бная во вре́меннем сем житии́ и поле́зная к ве́чному спасе́нию на́шему. Помяни́ ста́до твое́, е́же собра́л еси́, не забу́ди посеща́ти чад твои́х и, я́ко чадолюби́вый оте́ц, не пре́зри, ниже́ отри́ни моле́ния на́ша, но воздежи́ ру́це твои́ моли́твеннеи ко Го́споду Бо́гу, да отложи́т пра́ведный гнев Свой, дви́жимый на ны, и изба́вит нас от враг ви́димых и неви́димых, от гла́да, пото́па, меча́, смертоно́сныя я́звы, наше́ствия иноплеме́нных и междоусо́бныя бра́ни. Ей, премилосе́рдый засту́пниче наш, пресла́вный чудотво́рче, всех нас упра́ви в ми́ре и покая́нии сконча́ти живо́т наш и пресели́тися со упова́нием в блаже́нная селе́ния ра́йская, иде́же непреста́нно славосло́вится всепе́тое и́мя Отца́ и Сы́на и Свята́го Ду́ха. Ами́нь.

voo7KKIKFXw

Также в этот день мы вспоминаем апостола и евангелиста Луку.

Святой Лука был родом из Антиохии. По происхождению был греком, а по призванию – врачом и художником. Будучи язычником, принял православную веру. А услышав проповедь Иисуса Христа, сделался Его последователем.

Господь причислил Луку к 70 апостолам.

Ап. Лука был неотлучным спутником и сподвижником в деле проповеди для ап. Павла, был с ним в Риме, когда его заключили в темницу и убили.

Св. Лука написал Евангелие для некоего Феофила, который, как полагают, был знатным римлянином, и книгу Деяний апостольских, в которой описал жизнь христиан и распространение Церкви Христовой. Позже был поставлен епископом в г. Солуни.

Святой Лука, удовлетворяя благочестивому желанию первенствующих христиан, первый написал красками образ Пресвятой Богородицы. Также он написал на досках и изображения святых первоверховных апостолов Петра и Павла и сим положил начало доброму и досточестному делу – писанию святых икон во славу Божию, Богоматери и всех Святых, на украшение святых церквей и на спасение верующих, благочестно почитающих сии святые иконы.

Скончался апостол мученической смертью в г. Фивах (или Патрах) на 85-м году жизни.

Тропарь, глас 5:
Апо́стольских дея́ний сказа́теля,/ и Ева́нгелия Христо́ва све́тла списа́теля,/ Луку́ препе́таго, сла́вна су́ща Христо́ве Це́ркви,/ пе́сньми свяще́нными свята́го апо́стола похва́лим,/ я́ко врача́ су́ща, челове́ческия не́мощи,/ естества́ неду́ги и я́зи душ исцеля́юща,// и моля́щася непреста́нно за ду́ши на́ша.
Кондак, глас 2:
И́стиннаго благоче́стия пропове́дника,/ и та́ин неизрече́нных ри́тора,/ звезду́ церко́вную, Луку́ Боже́ственнаго восхва́лим:/ Сло́во бо его́ избра́ с Па́влом му́дрым, язы́ков учи́теля,// Еди́н ве́дый серде́чная.
Молитва:
О святы́й уго́дниче Бо́жий, апо́столе Луко́! По́двигом до́брым подвиза́вся на земли́, восприя́л еси́ на Небесе́х вене́ц пра́вды, его́же угото́вал есть Госпо́дь всем лю́бящим Его́. Те́мже взира́юще на святы́й твой о́браз, ра́дуемся о пресла́внем сконча́нии жи́тельства твоего́ и чтим святу́ю па́мять твою́. Ты же, предстоя́ Престо́лу Бо́жию, приими́ моле́ния на́ша и ко Всеми́лостивому Бо́гу принеси́, о е́же прости́ти нам вся́кое прегреше́ние и по́мощи нам ста́ти проти́ву ко́знем диа́вольским, да изба́вльшеся от скорбе́й, боле́зней, бед и напа́стей и вся́каго зла, благоче́стно и пра́ведно поживе́м в ны́нешнем ве́це и сподо́бимся предста́тельством твои́м, а́ще и недосто́йни есмы́, ви́дети блага́я на земли́ живы́х, сла́вяще Еди́наго во святы́х Свои́х сла́вимаго Бо́га, Отца́ и Сы́на и Свята́го Ду́ха, ны́не и во ве́ки веко́в. Ами́нь.

Комментарии закрыты.